Ciabattaboller
Disse ciabattaboller er koldhævede natten over. Hvis du den næste dag laver det antal ciabattaboller som du har brug for og der stadig er dej tilbage, kan du bare komme det tilbage i køleskabet og bage det på et senere tidspunkt. Det kan sagtens stå i køleskabet i flere dage. Jeg har på et tidspunkt haft det stående i 3 dage, hvor jeg tænker at det sagtens kunne have stået der i flere dage uden problemer. Min Naturboller dej kan stå i op til en uge og jeg tænker at denne dej kan det samme.
Jeg laver min ciabattadej på en køkkenmaskine. Hvis du gerne vil have de fine luftige huller inde i bollen, kræver det at dejen bliver æltet rigtig godt og længe. Når det gøres på maskine skal den kører ved middelhastighed i 10 minutter, hvorefter den bliver flot blank.
Dejen skal stå koldt i køleskabet i minimum 8 timer.
Denne ciabattabolle er helt perfekt til morgenbrød, som et kuvertbrød til en salat eller forret eller som sandwichbrød 🙂
Ca. 14 ciabattaboller
- 1/2 liter kold vand
- 5 gram gær
- 1 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk sukker
- 175 gram durum/ semolina
- ca 450 gram hvedemel
Tilsæt vand, gær, salt, sukker og semolina i en rørskål og ælt det sammen.
Tilsæt hvedemelet lidt af gangen.
Dejen skal være klistret.
Ælt dejen ved middelhastighed i 10 minutter.
Dejen skal efter de 10 minutter gerne slippe kanterne på rørskålen og hænge fast om dejkrogen. Når du slukker for maskinen skal dejen glide af krogen og ned i skålen og så skulle den gerne være glat og skinnende. Så er dejen færdigæltet.
Kom dejen i en skål som er penslet med olie. Dæk skålen til eller læg et låg på og stil det i køleskabet til dagen efter.
Tænd ovnen på over og undervarme på 250 grader med en bagesten eller bagestål på en bagerist øverst i ovnen. Hvis du ikke har en bagesten eller bagestål kan du bruge en bageplade som vender omvendt og stadig øverst i ovnen. Det giver ikke helt den samme effekt, men det kan bruges.
Stil skålen med dejen ud på køkkenbordet til ovnen er varm.
Når ovnen er 250 grader varm hældes dejen ud på køkkenbordet som du smører med lidt olie.
Stik nu det antal boller ud som du skal bruge og placer dem på et stykke bagepapir. Kom ciabattabollerne ind i ovnen på den varme bagesten/stål/bageplade, med en pizzaspartel eller brug en anden bageplade, hvor du placer bagepapiret på bagsiden af pladen, så der ikke er nogle kanter når du skal skubbe bagepapiret ind på pladen i den meget varme ovn.
Bag ciabattaboller i ca 15 minutter. De må gerne have en meget mørk overflade.
Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle ned, enten på en bagerist eller ved at vende bollerne så de ligger på overfladen.