Coq au vin
Coq au vin er en klassisk fransk ret. I frankrig serverer de tit pommes frites til men man ser også at man får kartoffelmos til. Jeg valgte at lave kartoffelmos til denne gang men tænker at vi skal prøve det med pommes frites næste gang. Coq au vin er en ret der tager lidt tid at lave, så det er noget man skal give sig ud i hvis man har tid og lyst til at hygge sig i køkkenet en dag. Også en helt fantastisk ret til hvis du skal have gæster 🙂
4 personer
- 1 hel kylling
- 100 gram smør
- 300 gram bacon i tern
- ½ knoldselleri
- 4 gulerødder
- 1 løg
- 125 gram champignon
- 7 dl vand
- 2 hønsebouillonterninger
- 1 flaske rødvin
- 7 nelliker
- 4 laurbærblade
- en dusk frisk timian, gem lidt til pynt
- en lille håndfuld persille, gem lidt til pynt
- 1 glas perleløg
- 1 dl sukker
- ½dl vand
- 1 tsk smør
- 2 spsk hvedemel
- salt og peber
Rens kyllingen og klip den ud i 8 stykker
Skæl sellerien og skær den i små tern
Skræl gulerødderne og skær dem i skiver
Pil løget og skær det i tern
Rens champignonerne og skær dem i kvarte
Smelt smørret i en stor gryde og brun kyllingen godt så du får sprødt skind. Krydre det med salt
Tag kyllingen op ad gryden og kom halvdelen af selleriene og halvdelen af gulerødderne i gryden sammen med alle løgene og brun det godt
Kom kyllingen tilbage i gryden sammen med vand, rødvin, nelliker. laurbær, bouillontern, timian og persille og lad kyllingen koge i 1 time
Steg resten af selleriene, gulerødderne og champignon i 1 spsk smør på panden. Når det er flot stegt ligger du det til side og kommer baconen på panden og steger det sprødt. Tag derefter baconen af panden og læg det til side
Hæld væsken fra perleløgene
Kom sukkeret på en pande og lad det smelte ved middelvarme. Når sukkeret er smeltet tilsæt da vand og smør og lad det koge sammen så du har en karamel og kom derefter perleløgene på og steg dem til perleløgene karameliserer
Når kyllingen har kogt i en time fisker du kyllingen op og sir suppen, så du har den rene suppe. Tag 1 liter suppe fra og kom tilbage i gryden
Du vil nu se at fedtet fra kyllingen flyder ovenpå suppen. Drys to spiseskefulde hvedemel ud over suppen. Når melet er sunket ned i suppen pisker du det godt sammen og varmer det op. Hvedemelet vil nu jævne suppen lidt til en sauce. (saucen skal ikke være for tyk, da det er en sauce)
Smag den til med salt og peber og kom kyllingen tilbage i saucen
Tag halvdelen af de stegte selleri, gulerødder, champignon, karameliseret perleløg og bacon og kom det ned i gryden til kyllingen. Resten skal gemmes til at pynte retten med ved servering
Kom din coq au vin over i et fad eller en skål og pynt den med resten af grønsagerne, de karameliseret løg, bacon , persille og frisk timian.
Din coq au vin er nu klar til at blive serveret
Prøv også Kyllingebryst i cremet sennepsauce. Opskriften finder du her