Henkogte tomater
Her sidst på sæsonen har vi altid rigtig mange tomater i drivhuset, som ikke er blevet plukket og vi kan ikke blive ved med at leve af tomatsalat og tomatsalsa og der er altid så mange at det vil være ærgerligt ikke at få noget ud af dem. Så i år prøvede jeg noget nyt og det var at lave henkogte tomater, hvilket er en varmebehandling af tomaterne, som forlænger holdbarheden. På den måde kan de holde længe på køl i sylteglas og bruges til for eksempel pizzasovs eller lignende.
Inden at jeg ville dele opskriften med dig, ville jeg lige prøve at bruge dem i madlavningen, for at være helt sikker på at denne proces nu også kunne betale sig frem for bare at fryse dem. Og det kunne det helt bestemt. På denne måde bibeholder tomaterne en masse smag, når man fryser dem, syntes jeg at de får en vandet smag af fryseprocessen. Jeg lavede pizzasovs af dem og den blev helt fantastisk med masser af smag
Så vælter du også i tomater, så skulle du prøve at henkoge dem 🙂
Henkogte tomater
- 2 kg modne tomater
- 2 dl olivenolie
- groft salt
Skær tomaterne i både, hvis de er store. Hvis de er små, ligesom cherrytomater bruges de bare hele.
Kom tomaterne i sylteglas, der er skoldet og skyllet i atamon og mas dem godt sammen.
Fordel olivenolien i i glassene og drys tomaterne med groft salt.
Jeg brugte ½ liters sylteglas og kunne fylde 4 glas. Jeg kom ca. ½ tak salt i hvert glas
Hvis det er sylteglas med gummiring (patentglas), lukkes glassene helt. Hvis det er almindelige syltetøjsglas, må de ikke lukkes helt. Dampen fra tomaterne skal kunne komme ud af glassene. Det kan de godt igennem gummiringen der er på patentglas, men det kan de ikke ved et almindelig syltetøjsglas, derfor er det vigtigt at glassene ikke er helt lukkede, da de ellers vil eksplodere.
Kom dem i en bradepande med vand, så glassene står i ca. 2 cm vand.
Kom dem i en forvarmet ovn ved 120 grader i 2-3 timer. Tiden afhænger af størrelsen af glassene. Tomaterne er færdige når de ser kogte ud og væsken koger lystig
Sluk ovnen og lad glassene bliver stående i ovnen mens de køler ned. Er det syltetøjsglas du har brugt, skal du her lukke dem helt under afkølingen.
Når glassene er helt kolde opbevares de henkogte tomater i køleskabet
Du kan for eksempel bruge dine henkogte tomater til pizzasovs. Du finder opskriften på en fantastisk en af slagsen her