Klejner
Klejner er min mands store passion her i julemåneden. Det er ham der står for at lave klejner og han laver altid så mange at der er til hele familien.
I denne opskrift er der citron i, da vi syntes at citronsmagen er helt fantastisk i klejner som jo ellers ikke har så meget smag i sig selv. Du kan også sagtens finde opskrifter på klejner uden citron i, men jeg vil klart anbefale med citron.
Hvis du syntes at det er for mange klejner til din familie på èn gang, kan klejnerne sagtens fryses. Du kan gøre det at når du så tager dem op på et senere tidspunkt kan du lune dem lidt i ovnen, og klejnerne bliver som er de lige blevet kogt 🙂
60-70 klejner
- 675 gram hvedemel
- ½ tsk bagepulver
- 1 tsk kardemomme
- revet skal af ½ usprøjtet citron
- 125 gram smør
- 2 dl sukker
- 2 æg
- 1½ dl mælk
- Palmin til at koge klejnerne i
Bland hvedemel, bagepulver, kardemomme, sukker og revet citronskal.
Ælt smørret i.
Pisk æggene sammen med mælken og tilsæt lidt ad gangen.
Ælt dejen godt sammen.
Ælt dejen sammen til en kugle og lad den hvile på køkkenbordet i 1 time.
Rul dejen ud i en kvadrat på 5 mm tykkelse og skær rudeformer med en klejnespore. Lav et lille snit i midten af ruden og vrid klejnen halvt igennem hullet.
Varm palminen op i en tykbundet gryde.
Når palminen er så varm at det syder omkring en tandstik eller et træ grillspyd er den klar til at du kan koge dine klejner.
Vend klejnerne undervejs, så de bliver lige brune på begge sider.
Kom de færdigkogte klejner over på fedtsugende papir
Andre julesmåkager du kan være interesseret i Kryddersmåkager eller Vaniljekranse