Koldhævede boller
Koldhævede boller er en rigtig nem måde at få boller på om morgenen. Man laver dejen dagen før og stiller i køleskabet og så er det lige til at gå til næste morgen og hvis man af en eller anden grund ikke får lavet dem næste dag, kan man sagtens lade dem stå en dag mere. Opskriften har en lang forklaring, men giv den en chance den er faktisk ret nem 🙂
14-15 boller
- 6 dl kold vand
- 10 gram gær
- 1 tsk salt
- ca 700-800 gram hvedemel
Rør gæren ud i den kolde vand og tilsæt derefter lidt mel sammen med saltet. Tilsæt derefter mel til du har en dej der stadig er klistret og ælt dejen på køkkenmaskinen ved middel hastighed i 5 minutter. Hvis du ikke har en køkkenmaskine vil jeg anbefale at bruge en håndmixer med dejkrog. Film skålen godt og stil den i køleskabet natten over.
Tænd ovnen på over og under varme på 250 grader. Kom en bageplade i ovnen på anden øverste rille, så der stadig kan være boller på pladen uden at de vokser op i toppen af ovnen. Hvis du har en bage-/pizzasten så kom den ind ovenpå bagepladen. Når ovnen er varm vent da yderligere 5 minutter inden du kommer bollerne ind så stenen er godt varm.
Tag dejen ud samtidig med at du tænder ovnen. Kom dejen ud på et bord med lidt olie på. Skær 14-15 boller ud af dejen, du må ikke røre/trykke for meget ved dejen. Kom bollerne på bagepapir på en bageplade der vender på hovedet, så du kan skubbe bagepapiret med bollerne på ind på den varme pizzasten eller bagepladen som er inde i ovnen. Lad bollerne hæve i 10 minutter og kom dem derefter ind i ovnen på den varme plade og bag dem i ca. 15 minutter.
Hvis du ikke kan have alle bollerne i ovnen på en gang lader du bare næste hold boller stå på bordet og kommer dem ind når første hold er færdige, det bliver de ikke dårligere af.