Oksegryde
Oksegryde er en rigtig dejlig ret her til efteråret og vinteren. Serveret sammen med kartoffelmos, så bliver det næsten ikke bedre. Jeg har kommet rødvin i min oksegryde, da jeg er vild med smagen af rødvin og da der i denne gryderet også er sukkerristede perleløg, syntes jeg at det går rigtig godt med rødvin. Men du bestemmer helt selv om du vil have rødvin i, da det også smager rigtig dejligt uden.
Koge tiden på kødet kan variere. Hvis du bruger lige som jeg skært oksekød =stroganoffkød er kogetiden ca 1 time, hvor hvis du bruger gullashkød skal det koge et par timer for at blive mørt 🙂
4 personer
- 600 gram skært oksekød
- 1 spsk smør
- 1 stort løg
- ½ porre
- 1 rød peberfrugt
- 150 gram perleløg
- 5 spsk sukker
- 1 spsk smør
- 1 dl rødvin ( kan undlades)
- 1½ dl piskefløde
- Kulør
- Maizenajævning
Skær kødet i strimler. Kom 1 spsk smør på panden eller i en wokgryde. Når smørret er smeltet og færdig med at bruse, tilsættes kødet og brunes.
Skær løget i små tern
Halver porren og snit den i tynde skiver ( skyl godt for jord)
Skær peberfrugten i strimler
Tilsæt løg og porre til kødet og steg det med til de begynder at tage farve. Tilsæt nu vand, kun lige til det dækker kødet og lad det koge til kødet er mørt. Afhængig af hvilke kød du bruger tager det 1-2 timer. Kig til det indimellem så vandet ikke koger helt væk. Tilsæt ekstra vand hvis nødvendigt.
Imens kødet koger kommes sukkeret på en pande som varmes langsomt op, så alt sukkeret smelter. Rør så lidt som muligt i sukkeret. Når alt sukkeret er smeltet og lysebrunt tilsæt da smør og lad det varme igennem til du har en karamel. Tilsæt nu perleløgene og steg dem i karamellen til den hænger ved løgene.
Kom perleløgene ned til det møre kød sammen med rødvinen og peberfrugten.
Rør en jævning af maizena og vand og jævn retten, til saucen stadig er en tynd sauce
Tilsæt piskefløden og kog det op. Kom kulør i til du syntes at oksegryden har den rette farve
Smag retten til med salt og peber
Oksegryden smager helt perfekt sammen med kartoffelmos 🙂
Måske du også kunne være interesseret i Svinemørbrad i cremet enebærsauce