Risalamande

Risalamande er den traditionelle danske juleaftensdessert som de fleste danskere serverer til dessert juleaften, når de har spist and, gås eller flæskesteg.

Risalamande består af risengrød som er kogt med vanilje og derefter kølet helt ned. Derefter tager man den kolde risengrød og tilsætter sukker og hakkede mandler og vender det hele med flødeskum.

Mandlerne bliver hakket, nogle fint og andre mindre fint, da der jo skal være lidt spænding om det nu er den hele mandel man får eller om det blot er en stor hakket mandel.

Man serverer som oftest kirsebærsovs til 🙂

6 personer

  • 150 gram grødris
  • 2½ dl vand

  • 1 liter sødmælk
  • 1 vaniljestang
  • 60 gram sukker
  • 80 gram mandler
  • 4 dl piskefløde

Kom grødris og vand i tykbundet gryde. Kog til vandet er fordampet og tilsæt sødmælken.

Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Kom den tomme vaniljestang i gryden med grødris og mælk og kog det i 1 time og lad det derefter stå i gryden i ½ time. Kom risengrøden over i en skål og kom det i køleskabet til det er helt koldt.

Hæld kogende vand over mandlerne og lad dem stå i 5 minutter. Hæld det kogende vand fra og hæld en ny portion kogende vand over og lad stå i yderligere 5 minutter. Hæld vandet fra og smut mandlerne. Hak mandlerne groft eller fint alt efter hvad du er til.

Tag vaniljekornene som du har skrabet ud af viljestængerne og bland med ½ teske sukker så vaniljekornene bliver skilt fra hinanden.

Bland den kolde risengrød med sukker, vaniljekorn og hakkede mandler.

Pisk fløden så den er pisket men ikke for stiv.

Vend den piskede fløde i risengrøden.

Risalamande set oppefra, hvor der står kirsebærsovs ved siden af. Rislamanden er pyntet med hakkede mandler og rund omkring på bordet er der drysset guld rensdyr.
Risalamande set tæt på, hvor der står kirsebærsovs bagved. Rislamanden er pyntet med hakkede mandler og rund omkring på bordet er der drysset guld rensdyr

Måske du også kunne være interesseret i Kirsebæris med amarena kirsebær