Tzatziki

Tzatziki er et rigtig godt tilbehør til mange retter. Herhjemme får vi ret ofte tzatziki til for eksempel stegt kød, men også som dyppelse til hjemmebagt brød. Tzatziki er græsk og kom til Danmark, som jeg husker det engang i 80èrne.

Tzatziki er ret nemt at lave og for mit vedkommende har jeg næsten altid græsk yoghurt i køleskabet, da jeg også bruger det i mine smoothies og som en eftermiddagssnack med Granola på. Agurk har vi også næsten altid og hvidløg er en fast ingrediens i husholdningen. Så tzatziki kan vi altid lave 🙂

Jeg kan huske at jeg i 80èrne for første gang blev introduceret for tzatziki hos en veninde. Det var ikke noget man sådan rigtig kendte til i Danmark på daværende tidspunkt, men jeg tænker at det måske var fordi at de havde været på ferie i Grækenland og havde fået det der. Dengang var der ikke noget der hed græsk yoghurt, så der købte man yoghurt naturel som man så kom i et kaffefilter natten over og drænede det på den måde. Det tog lang tid før at det var drænet helt, hvilket betød at man blev nød til at vide allerede dagen før, at man ville have tzatziki den efterfølgende dag 🙂

I dag er det meget nemmere, da man kan købe den drænet yoghurt i form af græsk yoghurt.

Det vigtige når man laver tzatziki er at man sørger for at salte den revet agurk, så væsken bliver trukket ud af agurken og derefter at man også vrider agurken, så den er helt fri for væske. Hvis der er for meget væske i agurken ender det med at tzatzikien bliver tynd 🙂

4 personer
  • 4 dl græsk yoghurt 10 %
  • ½ agurk
  • groft salt
  • 1 fed hvidløg

Riv agurken på den grove side af rivejernet. Kom det i en si og salt det en lille smule. Lad agurken stå i ca ½ time.

Riv hvidløget og vend det i den græske yoghurt.

Vrid agurken for at få det sidste væske ud af den og vend det i yoghurten.

Smag tzatzikien til, hvis nødvendigt med salt.

Din tzatziki er nu klar til at blive serveret 🙂